Met deze subsidies maak je verbouwen haalbaar

 

Als je aan het uitkijken bent naar een nieuwe woning, dan weet je dat het aan de huidige, hoge vastgoedprijzen voor weinig mensen realistisch is om een perfect afgewerkte woning te kopen. Hoewel er in de eerste helft van 2023 bijna 6% minder panden werden gekocht, gingen de vastgoedprijzen dit jaar alweer met 1,7% de hoogte in. 

04 oktober 2023

 

Renoveren kan je leren

Uitkijken naar een betaalbaar, te renoveren pand is de meest haalbare kaart. Renoveren kan je immers op je eigen tempo en heel wat dapperen gaan gewapend met YouTube tutorials zelf aan de slag. Toch komen velen van een kale kermis thuis. Renoveren kan je leren, maar bepaalde renovatiewerken laat je best uitvoeren door een erkende partij. Hoe dan ook, blijft het een dure kwestie. 

Gelukkig zijn er heel wat premies die verbouwen draaglijker maken. Wie in die fase zit, weet echter dat het is als zoeken naar een speld in een hooiberg. Of naar een zakje geld in een hoop puin. 


 

Vlaamse verbouwpremies

De normen worden alsmaar strenger en veranderen regelmatig. Bovendien worden er op verschillende beleidsniveaus beloning voorzien waardoor het een onoverzichtelijk kluwen werd. De Vlaamse Overheid ontwikkelde daarom de Premiezoeker: een online platform waar je alle subsidies voor wonen en woning op federaal, provinciaal, gewestelijk en stedelijk niveau bij elkaar vindt. 

 

MijnVerbouwpremie

Deze website bundelt de oude renovatie- en energiepremies van Fluvius en van de Vlaamse overheid. Hier vraag je premies aan voor werken aan:

  • dak (isolatie en renovatie)

  • buitenmuur (isolatie en renovatie)

  • vloer (isolatie en renovatie)

  • ramen en deuren (glas en buitenschrijnwerk)

  • binnenrenovatie (binnenmuur, plafond en trap)

  • elektriciteit en sanitair

  • hernieuwbare energie (zonneboiler, warmtepomp en warmtepompboiler)

Je hoorde eerder misschien spreken over de totaalrenovatiebonus. Deze werd in 2023 afgeschaft. Ben je bezig met een lopende renovatie en startte je een dossier op voor 30 juni 2022, dan kan je nog steeds facturen toevoegen aan je bestaande premieaanvraag.

 

EPC-labelpremie

Kocht je een woning met een ondermaatse energieprestatie (EPC D, E & F), dan kan je een premie ontvangen als je binnen de 5 jaar de EPC quotering hebt verbeterd naar minimum label C voor een woning en minimum label B voor een wooneenheid/appartement. 

Deze premie vraag je rechtstreeks aan bij Fluvius.

Zonnepanelen

De tijd van de grote beloningen voor het plaatsen van zonnepanelen is intussen voorbij. Wie vorig jaar een aanvraag indiende, kreeg het dubbele terug ten opzicht van aanvragen in 2023. Voor 2024 daalt de premie nog meer. Het maximale bedrag staat dit jaar op €750. Volgend jaar is dat hoogstens €450.  Snel zijn is dus de boodschap. 

Je bent verplicht om je nieuwe zonnepanelen na de installatie en keuring aan te melden bij netbeheerder Fluvius. Zij zullen je dan bijkomende vragen stellen met betrekking tot de zonnepanelen premie. Je hoeft daarvoor dus geen afzonderlijke premieaanvraag in te dienen. Om de premie te kunnen krijgen, moeten de zonnepanelen wel geplaatst worden door een installateur met een certificaat van bekwaamheid. 

 

DIY dakisolatie

Ben je een handige harry en isoleerde je zelf je dak, dan valt er voor jou iets extra's uit de lucht. Fluvius betaalt je een deel van de aankoop van het isolatiemateriaal terug na indiening van de facturen. De premie bedraagt minstens 6 euro per m² en kan onder bepaalde voorwaarden oplopen tot 12 euro per m².

 

Vlaamse aanpassingspremie

Kangoeroewonen is een slimme manier om de woonkost te drukken. Een woning delen met een (groot)ouder kan de nodige aanpassingen aan het gebouw vragen zoals het verbreden van deuren voor een rollator of een badkamerrenovatie. Deze subsidie voor renovatie bedraagt 50% van de som van de goedgekeurde facturen (incl. btw) en gaat tot max. 1.250 euro.

 

Burenpremie

Het spreekwoord ‘Beter een goede buur dan een verre vriend’ was nooit meer van toepassing dan op deze premie. Woon je bijvoorbeeld in een gedeeld pand en slaag je erin om minimaal 9 andere buren te overtuigen om tegelijk te renoveren, dan krijg je - naast de toepasbare premies en subsidies - ook een BENOvatiecoach aangewezen die als projectleider het geheel zal overzien en begeleiden. De coach zal ervoor zorgen dat de verbouwingen vlot verlopen en dat alle subsidies correct worden aangevraagd.

Andere financiële hefbomen

Verlaagd btw-tarief

Is je woning ouder dan 10 jaar en wordt die hoofdzakelijk als privéwoning gebruikt, dan geniet je een btw-tarief van 6% in plaats van 21%. Tot eind 2023 kan je trouwens genieten van het verlaagd btw-tarief op warmtepompen, zonneboilers en zonnepanelen ook bij een woning jonger dan 10 jaar of bij een heropgebouwde woning na afbraak. 

 

Rentesubsidie

Ook hier vis je een jaar te laat achter het net. Het concept van de renteloze renovatielening werd afgevoerd. In de plaats daarvan krijg je korting op de rentevoet. Ben je sinds 2021 eigenaar van een woning of appartement in het Vlaamse Gewest met een slecht energielabel, dan kom je in aanmerking voor een rentesubsidie om je woning energiezuiniger te maken. Het bedrag dat je kan lenen, hangt af van hoe energiezuinig de woning wordt. 

 

Verminderde onroerende voorheffing

Voorzie je een ingrijpende energetische renovatie (IER) in het kader van een (gedeeltelijke) herbouw, dan krijg je korting op je onroerende voorheffing. Daarvoor moet je niet alleen het beoogde E-peil behalen, maar ook voldoen aan alle EPB-eisen, en dat zijn er heel wat.

 

De vermindering ziet er als volgt uit:

  • E-peil van E20: hier geldt een vermindering van 50% gedurende 5 jaar.

  • E-peil van E10: hier geldt een vermindering van 100% gedurende 5 jaar.

 

Verminderde registratierechten

Koop je je eerste en enige eigen woning aan, dan kan je de registratiebelasting terugbrengen van 6% naar 3%. Hiervoor moet je de woning aankopen als natuurlijk persoon en mag je geen ander vastgoed of bouwgrond in je bezit hebben. Bijkomend verwacht de overheid dat je je bij de aankoop ertoe verbindt een ingrijpende energetische renovatie uit te voeren. Hiervoor kan je je bij je makelaar of notaris terecht.


 

Samengevat

 

Een pand met stevige renovatienoden hoeft niet af te schrikken. Met de juiste vakmannen of door zelf de handen uit de mouwen te steken, tover je een afgedankte woning om tot een warme thuis. 

 

Wanneer je online een woning bij ons koopt, kan je rekenen op de persoonlijke begeleiding van een van onze makelaars. We wijzen je weg door het bos van administratie en premies.

 

 


 

Bid & Buy is een online koop- en verkoopplatform voor vastgoed in Vlaanderen. Elke verkoper wordt begeleid door een erkend makelaar en wordt administratief ontzorgd. Het platform geeft live inzage in het dossier zodat elke transactie eerlijk verloopt. Tegelijk biedt het de veiligheid van de samenwerking met een makelaar: er worden kijkdagen georganiseerd, een van de Bid&Buy makelaars is het aanspreekpunt en de gebruikers worden vertrouwd gemaakt met het platform dankzij een handleiding en een testomgeving.