Waarom een biedingsplatform zorgt voor een eerlijke prijs.

 

De vastgoedmarkt kende de voorbije jaren - onder andere onder invloed van COVID-19 en de oorlog in Oekraïne - woelige periodes. Vorig jaar wakkerden de lage rentevoeten de vastgoedtransacties aan. Nu de rentevoet stijgt, komt hier stilaan verandering in. Het aantal transacties daalde vorig jaar met 10% en er werden 45% minder hypothecaire leningen uitgereikt. De lijst verplichtingen bij aankoop van een renovatiepand wordt alsmaar langer en dus willen kopers het aankoopbedrag zo laag mogelijk houden. 

26 mei 2023

 

Blindelings

We kennen allemaal wel een koppel dat er niet in slaagt om een droomwoning te bemachtigen omdat panden al verkocht zijn nog voor de eerste kijkdag. De voorbije jaren woedde er een echte vastgoedoorlog die bijna verliep volgens ‘ de wet van de sterkte’. Of in elk geval, de wet van degene met het snelste en felste bod. Daardoor kregen koppels met een gelimiteerd budget of die wat bedenktijd nodig hadden, nauwelijks een kans. Nu de rentevoeten stijgen en het aantal transacties afneemt, zit er gelukkig wat minder druk op de ketel. Alsnog blijft het voor heel wat koppels spannend om de stap te zetten. Op goed geluk een bod doen in een gesloten omslag en verder geen enkel zicht hebben op het koopproces, dat blijft nog steeds gangbaar. Een pand aankoop doe je echter niet blindelings.

Ook kopers varen nog te vaak blind. Ze winnen advies in en worden soms het hoofd gek gemaakt met onrealistisch hoge bedragen. Gunstig voor de commissie van de makelaar maar voor de verkoper kan het vertragend of zelfs teleurstellend zijn. 

Het heft in eigen handen

Een online biedingsplatform geeft in het koopproces een eerlijke kans aan iedereen. De verkoper is niet langer afhankelijk van de makelaar en kan zelf opvolgen of er voldoende interesse is. Indien niet, dan kan hij beslissen de vraagprijs aan te passen. Is er wel interesse, dan volgt hij eenvoudig zelf op hoeveel biedingen er zijn.

Als koper heb je 100% inzage in de biedingen van anderen. Gedaan met de makelaar op goed geluk te geloven wanneer die verwijst naar een eerder geplaatst bod. Wanneer een pand je bevalt, zie je zelf wat de vraagprijs is, hoeveel anderen interesse hebben en hoeveel ze al hebben geboden. Je kan in alle transparantie beslissen of je het vorige bod wil overtreffen of niet. Heb je je hart verloren aan een pand, dan kan je zelfs opteren voor automatisch bieden. Het platform volgt de biedingen op en gaat mee tot aan jouw vooraf ingestelde plafond. Zo plaats je als eerste een openingsbod nog voor de bieding start en loop je zeker je droomhuis niet mis.

Ere wie ere toekomt

Een biedingsplatform voor vastgoed is niet nieuw. Een bekende speler op de markt is Biddit, een initiatief van de Belgische notarissen. Bid & Buy wil vastgoedtransacties toegankelijker, transparanter en eenvoudiger maken.

Bovendien combineer je via dit nieuwe platform de expertise van de makelaar met de zichtbaarheid van een online platform. Wanneer je je aansluit bij Bid & Buy, neemt een ervaren makelaar contact met je op om alles voor te bereiden. In een testomgeving kan je zelf aan de slag zodat je het platform helemaal onder de knie hebt voor je deelneemt aan het vastgoedspel. Je volgt op wat er wordt geboden en maakt online eenvoudig een afspraak voor een bezichtiging.

Via Bid & Buy liggen de erelonen een stuk lager voor de verkoper. Dit wordt gecompenseerd door een vaste fee, betaald door de koper. Bij wijze van lanceringsactie bedragen de erelonen voor de verkoper 1%. Bij klassieke makelaars liggen de erelonen tussen de 2% en 4%.

Samengevat

Waarom een biedingsplatform een eerlijke, betrouwbare keuze is:

  1. Elk pand gaat van de hand aan een eerlijke prijs

  2. Live inzage in alle biedingen

  3. Eenvoudig contact tussen verkoper en koper

  4. Zelf de touwtjes in handen houden

  5. Administratieve ontzorging door een makelaar

  6. Automatisch bieden zodat je het pand niet misloopt

  7. Lagere erelonen

 


 

Bid & Buy is een online koop- en verkoopplatform voor vastgoed in Vlaanderen. Elke verkoper wordt begeleid door een erkend makelaar en wordt administratief ontzorgd. Het platform geeft live inzage in het dossier zodat elke transactie eerlijk verloopt. Tegelijk biedt het de veiligheid van de samenwerking met een makelaar: er worden kijkdagen georganiseerd, een van de Bid&Buy makelaars is het aanspreekpunt en de gebruikers worden vertrouwd gemaakt met het platform dankzij een handleiding en een testomgeving.